Mobilya ve İç Mekân Tasarımı alanı; iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma, mobilya süslemelerinden oyma, tornalama ve kakma yapma, mobilya iskeleti ve döşemesi yapma, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği alandır.
Ahşap işlevsel değerleri ile mekânların (estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların)kullanışlı, sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan, sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Söz konusu ürünler ortaya çıkarılırken ahşap ve ahşap ürünlerinin yanı sıra boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır.
Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır.
Alanın Altında Yer Alan Dallar
Mobilya ve İç Mekân Ressamlığı,
İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi,
Mobilya Süsleme Sanatları,
Mobilya İskeleti ve Döşemesi,
Ahşap Doğrama Teknolojisi
dallarının eğitimi verilmektedir.
Okulumuzda bulunan dallar:
Mobilya ve İç Mekân Ressamlığı,
İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi.
Eğitim ve Kariyer İmkânları
Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.
Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, mobilya ve iç mekân tasarımı ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.
Bu mesleklerdeki elemanlar mobilya fabrikalarında, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Bulundukları işletmelerde çalışanlarla iş birliği ve uyum içerisinde üretim yaparlar. Hareketli ve sabit mobilyaları tasarlayarak imal eder, iç ve dış mekânların dekorasyonunu yaparlar. Ağacın kokusunu, rengini, desenini ve sıcaklığını hissederler. Çalışma ortamında iş güvenliği kurallarına uygun davranmalıdırlar.
Alandan görüntüler